Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zły cholesterol przy prawidłowym odżywianiu się

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś odebrałam wyniki.Jestem w szoku, ponieważ, staram się dbac o linię, nie jem smażonych tłustych potraw, w miarę możliwości jem owoce warzywa, płatki owsiane, piję soki.Tak wygląda mój jadłospis a jednak poziom cholesterolu jest podwyższony..nie bardzo rozumiem o co chodzi.. Leukocyty:5.8 Erytrocyty:4,26 Hemoglobina 13.4 MCV: 87,8 MCH:31,5 MCHC:35,8 Płytki krwi: 242 Glukoza 91 Cholesterol całkowity 218 (podwyższony) Triglicerydy:60 LDL 140(podwyższony) HDL-cholesterol 66 mam 30 lat, nie palę, nie piję.jestem nerwową osobą. Skoro w tym wieku mam predyspozycje to ja nie wiem co mam jeść i co będzie dalej skoro naprawdę nie jem dużo i tłusto.Prosze o jakieś wskazówki.

Podwyższenie LDL jest tylko granicznego stopnia (bardzo niewielkie). Radziłbym wykonać ponownie badanie po 24-godzinnej diecie lekkostrawnej, beztłuszczowej, bezmięsnej. Pobranie krwi całkowicie na czczo (po 6 godzinach). Dopiero po takim przygotowaniu będzie można ocenić takie wyniki.

dziękuję za odpowiedź, będę musiała powtórzyć badania, mam jednak jeszcze jedno pytanie odnośnie wskaźników, które pierwszy raz widzę tj.NEU,LYM,MONO,EO,BASO.Podaję wyniki moje i brata i proszę o zerknięcie na te wskaźniki: BRAT: Leukocyty 6,3 Erytrocyty 4,96 Hemoglobina 15,6 Hematokryt 43,6 MCV: 87,9 MCH: 31,5 MCHC: 35,8 Płytki krwi: 206 RDW-SD 39,3 RDW-CV 12,4 PDW 14,4 MPV 11,1 P-LCR 33,90 PCT 0,2 NEU 2,31 LYM- 2,71 MONO 0,80 EO 0,42 BASO 0,02 Glukoza 102 (podwyższona) cholest.całkowity 204 (podwyż.) Triglicerydy 104 LDL 131,20 HDL-cholesterol 52,0 jeżeli chodzi o brata, dzień wcześniej wieczorem zostały spożyte produkty słodkie(wafelki, ciastka), o godz 8 rano została pobrana krew.Czy jest możliwe, że cukier jest podwyższone ze wzg na spożyte wieczorem produkty? Dziękuję za odpowiedź.