Gość Ewelina Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Dzień dobry Panie Doktorze, mam 24 lata. W wyniku rozpoznania u mnie ciąży pozamacicznej po prawej stronie, wodniaka jajowodu lewego oraz zrostów w dn.30.06.b.r. została przeprowadzona operacja, w trakcie której dokonano Laparotomii m/Pfanennstiela, uwolnienia zrostów, usunięcia fragmentu jajowodu prawego i lewego oraz plastyki prawego jajowodu. W wyniku badania histopatologicznego przeprowadzonego na przydatkach obustronnych stwierdzono: 1. rozpoznanie: CYSTIS OVARII BILATERALIS 2. OPIS MAKROSKOPOWY: a. fragment zmiany lewych przydatków- fragment tkankowy o wymiarach 2,3x1x0,5cm b. fragment zmiany prawych przydatków- materiał pofragmentowany o łącznych wymiarach 3x1,5x2cm c. fragment jajowodu prawego długości 5cm i średnicy do 1cm. 3. OPIS MIKROSKOPOWY: ad. a.) ciałko żółte krwotoczne ad. b.) martwica, skrzepy krwi oraz obrzęknięta błona śluzowa jajowodu. Obraz sugeruje skręt jajowodu z następową martwicą. ad.c.) jajowód o obrzękniętej błonie śluzowej. Bardzo proszę o wyjaśnienie, na czym dokładnie polega moja choroba i ewentualną poradę dotyczącą dalszego leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Obraz histopatologiczny wskazuje jedynie na możliwość wystąpienia skrętu jajowodu prawego z dokonującą się martwicą. To zapewne było powodem dolegliwości. Nie stwierdza się w obrazie histopatologicznym ciąży pozamacicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi