Gość Elżbieta Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 W maju 2009 zachorowałam OZT o ciężkim przebiegu z rozlanym zapaleniem otrzewnej, z torbielą rzekoma trzustki, obustronnym wysiękowym zapaleniem opłucnej, wysiękowym zapaleniem osierdzia. W listopadzie podjęto próbę drenażu endoskopowego pseudotorbieli, która okazała sie nieskuteczna. Zostałam zakwalifikowana do leczenia operacyjnego( op . m Jurasza), która zakończyła się pomyślnie. Jednak w lutym 2011sytuacja powtórzyła się( OZT- torbiel ogona trzustki). Przebyłam kolejna operacje w wyniku której dokonano drenażu ropnia około trzustkowego, splanectomi, oraz drenażu otrzewnej. Można by powiedzieć , iż wszystko skończyło sie dobrze gdyby nie fakt, że dotychczas funkcjonuje z drenem w jamie brzusznej ( a minęło już prawie cztery miesiące). Wydzielina jest raz jasna i przezroczysta innym razem mętna, a czasem brązowa. Jej ilość jest również zróżnicowana , wacha się od 50 do150. Moje pytanie jest następujące - jak długo trwa proces gojenia , a co za tym idzie kiedy będzie możliwe jego usunięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chora Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Ja również jestem po operacji, tak jak Pani, i chodze z drenem już miesiąc. Miałam nadzieję , że wyciągną mi go niedługo, ale skoro Pani już ma to 4 miesiace to, przyznam ,że mnie to przeraża. U mnie codzień spływa około 300ml, więc pewnie ponoszę to długo...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi