Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Uczucie rozpierania w jamie brzusznej przy powiększonej wątrobie

Gość Klaudia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 35 lat, stan zdrowia zadawalający. Od 4 dni po prawej stronie pod łukiem żebrowym odczuwam ogromny dyskomfort, mam wrażenie, że coś mnie rozpiera od środka. Wczoraj wybrałam się do lekarza rodzinnego, który po badaniu palpacyjnym wykonał USG. Wynik: wątroba powiekszona o ok 2cm. Przepisał Hepatil, No-spę i skierował na badania laboratoryjne (próby wątrobowe oraz badanie w kier. żółtaczki - nie pamiętam jak się w skrócie nazywało). Badania wykonałam, wyniki jutro. Bardzo mnie niepokoi fakt, że wątroba jest powiększona, a ja nie mam żadnych innych dolegliwości. Tj kał w normie, brak wymiotów, gorączki,...tylko ten ból w prawym boku i to uczucie wewnętrznego rozpierania, lekkie osłabienie. Brzuch jest twardszy niż zazwyczaj, i jakby wzdęty. Boli gdy kaszlę, psikam. Jest wrazliwy na dotyk (po prawej stronie). Zastanawiałam się czy nie powtórzyc badania USG, bo może urządzenie u nas w osrodku mało dokładne. Może to kamica? Nie wiem... Moje pytania: o ile watroba może powiększac swoją objętośc, jakie mogą byc tego przyczyny? Jak długo może trwac proces powracania jej do pierwotnych rozmiarów? Czy i jak można wspomóc wątrobę w procesie regeneracji? Czy jest jakaś specjalna dieta dla osób z podobnymi problemami. Bardzo proszę o pomoc! Dziękuję!