Gość alicja Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Mam zdiagnozowane mikrozwapnienia w piersi i wskazanie do chirurgicznego wycięcia zmiany. Kwalifikacja do biopsji mammotomicznej nie powiodła się. Jest to obszar wielkości 2-2,5 cm. Z powodu bardzo małych piersi obawiam się, że po takim zabiegu pozostaną widoczne ślady - deformacja kształtu piersi. Mikrozwapnienia położone są w górnno bocznej części lewej piersi i tak naprawdę diagnozowane były wcześniej jako dysplastyczne (teraz też niejednoznaczne), ale ze względu na ich ilość (duży przyrost od ostatniego badania) budzą niepokój radiologa i dlatego należy zbadać je pod kątem histopatologicznym. Słyszałam że obraz badań mammograficznych może być zafałszowany z powodu używania preparatów pod pachy z zawartością talku. Ja takich stale używam i nikt przed badaniem nie poinformował mnie, aby nie robić tego w dniu wykonywania mammogrfii. Zastanawiam się więc, czy nie powtórzyć badania tym razem *na czysto* i wtedy podjąć decyzję o tym, co dalej, ale wiem ,że to wydłuża okres diagnozy przynajmniej o pół roku, co może być ryzykowne. Proszę o trzeźwy wgląd na mój przypadek, bo sama chyba sobie z tym nie poradzę. Wiem, że zdrowie jest ważniejsze od estetyki, ale jeśli nie ma konieczności wykonywania zabiegu chirurgicznego, to rzeczą naturalną chciałabym go uniknąć. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iza Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Daj sobie zrobic USG i to najlepiej w poradni specjalistycznej leczenia sutka. Nie wiem gdzie mieszkasz. Moja mama jest pod opieka w Katowicach w Tommedzie. Mamografia nic ne wakazala zato USG rok pozniej raka. Zycze wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi