Gość Agnieszka Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 WYNIK: Badanie MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego wykonano w sekwencji SE, FSE( obrazy T1-i T2-zależne) w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych. Badanie MR wykazuje spłycenie fizjologicznej lordozy kręgosłupa lędźwiowego. Na poziomie przestrzeni międzykręgowej L5/S1 uwidoczniła się pośrodkowa, skierowana w prawo przepuklina krążka międzykręgowego w fazie protrusio, uciskająca worek oponowy i przylegająca do prawego korzenia S1. Widoczna jest szczelina pęknięcia pierścienia włóknistego tego krążka. Na wysokości L3/L4 znajduje się pośrodkowo - lewoboczna przepuklina krążka w fazie protruzji, uciskająca worek oponowy. Krażki międzykręgowe L3/L4 i L5/S1 wykazują obniżenie wysokości i sygnału w obrazach T2 - zależnych odpowiadające zwyrodnieniowej dehydratacji. Poza tym zmian w zakresie kręgosłupa i kanału kręgowego w odcinku lędźwiowo-krzyżowym nie wykazano. Stożek końcowy rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych. R: Pęknięcie pierścienia włóknistego i podrażnienie prawego korzenia S1. Znaczących ucisków korzeniowych nie wykazano. Do tego dochodzi zdjęcie RTG kręgosłupa szyjnego. Zniesienie lordozy, niezrośnięta apofiza C6. Teraz chodzę na rehabilitacje kręgosłupa lędźwiowego, które zostały mi przepisane po wykonaniu RTG, wówczas jeszcze nie miałam zrobionego rezonansu. Chodzę na rehabilitacje od trzech dni, mam gimnastykę indywidualną , magnetoterapia i masaże. Obecnie po tych ćwiczeniach mam straszne bóle kręgosłupa do tego stopnia że zażywam tra-mal i nie mogę się ruszać. Czy to jest normalne....... Proszę o pomoc w odpowiedziach, co ja mam z tym wszystkim zrobić. Moja lekarka powiedziała że to można tylko wyleczyć operacyjnie, u neurologa mam zapisaną wizytę na 9 sierpnia. Dziękuję za odpowiedzi które wpłyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość roza Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam.ja też mam zwyrodnienia kręgosłupa ledzwiowego a szyjnych mam taki sam opis szukam pomocy lekarza karze ćwiczyć.a jak boli co mam robić leki i co dalej jak żyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam. Mi też kazali ćwiczyć, jestem prawie przy końcowych rehabilitacjach a zmian na lepsze nie widać tylko jest bardzo źle, obecnie bolą mnie mocno plecy od miednicy po łopatki i mam takie wrażenie jak by były zmrożone, zaczęła mi drętwieć lewa stopa a rano nie mogę się podnieść z łóżka. Nic w obecnej chwili nie pomaga a muszę czekać do 9 sierpnia na opinię neurologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi