Gość ANNA Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Proszę o interpretację wyników badania. wątroba niepowiększona, jednorodna, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy cienkościowy, bez złogów. PŻW poszerzony do ok. 11mm. Złogów w jego świetle nie uwidoczniono. Trzustka, śledziona prawidłowej wielkości i struktury. Nerki prawidłowej wielkości, bez zastoju moczu, bez złogów. Przestrzeń okołoaortalna bez cech patologii. Pęcherz moczowy o gładkich obrysach. Wn. Poszerzenie PŻW o niejasnej przyczynie, bez złogów, bez uchwytnych patologii w obrębie głowy trzustki. Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jeśli nie występują dolegliwości bólowe w nadbrzuszu prawym, badani krwi na bilirubinę, fosfatazę zasadową, GGTP, ASPAT i ALAT są prawidłowe to nie ma powodu do niepokoju. Być może to tylko taka odmiana anatomiczna w budowie przewodu żółciowego wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 witam mam30lat.5lat temu usunieto mi woreczek z powodu kamicy.moje problemy zaczely sie pod koniec ciazy w2008roku dostawalam coraz czestrze bole w nadbrzuszu stwierdzone u mnie cholestaze i wywolywano porod2tyg wczesniej dostalam zoltaczke ustapila ona 2dni po porodzie.wszystko wrocilo do normy az do teraz.od ok roku cierpie na cyklicznie powtazajace sie ataki boli kolkowych.pojawiaja sie nagle i znikaja po krotkim czasie czesto towazysza temu wymioty.bol jest jak przy kamicy.lekarze nie potrafia mi pomoc.badania sa dobra bilirubina w normie gastroskopia rowniez nic nie stwierdzila.usg dobre jedynie przewod wewnat poszerzony o11mm.bol zaczyna sie od srodkowej czesci nadbrzusza do prawego boku i promieniuje do plecow.nie wiem juz co robic i jak sobie pomoc.towarzyszy mi juz lek wychodzenia z domu bo nigdy nie wiem kiedy dostane atak.prosze pomozcie mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yx Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 moze masz nowe kamienie w przewodach, ktore niezostaly usuniete, tak sie czesto zdarza, zapytaj lekarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jola Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 a moze zarzuca ci zolc do dwunastnicy jak mnie i bol jest taki z emdleje i tylko wymioty pomagaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość edyta Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Pewnie kamienie w przewodach żółciowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paweł Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Do Pani Kasi-badać w kierunku dysfunkcji zwieracza Odiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaja1962 Opublikowano 9 Września 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2025 Stwierdzono: zaostrzenie przewlekłego zapalenia trzustki (całkowita abstynencja) przewlekłe WZW typu B Po kilkukrotnym wstawianiu protez w przewodzie trzustkowym i usuwaniu złogów. W sierpniu 2025 r wstawiono mi protezę do przewodu trzustkowego i przewodu żółciowego. Dostałam skierowanie do Poradni Chirurgicznej celem ustalenia terminu operacji i określenia jej ryzyka . TK - cechy zaostrzenia PZT,PŻW poszerzony. Bez obaw onkologicznych. Ciągłe problemy z jedzeniem , nawet przy ścisłej diecie. Nie wiem czego się spodziewać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi