Gość kolba Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Jak usuwa się torbiel z najądrza tudzież z powrózka nasiennego? Chodzi mi o miejsce nacięcia i związaną z tym metodę. Będzie to operacja laparoskopowa czy będzie nacięcie na mosznie (ewentualnie ile cm). Torbiel jest wielkości ok. 4-5 mm. Czy to możliwe, że torbiel w tym miejscu boli? Moi koledzy tez maja torbiele na powrózku, najądrzu i nic ich nie boli żyją sobie z tym kilka lat. Mnie niestety boli codziennie od dwóch lat tylko lekarze nie umieją się zdecydować czy jest to obrzmiałe najądrze czy torbiel na najądrzu albo powrózku. Robią usg i są sprzeczne opinie a ja nie wiem co mam zrobić. Za pomocą jakiego badania zróżnicować tą zmianę? Usg Doppler? Znieczulenie w przypadku takiej operacji daję się w kręgosłup czy jest uśpienie całkowite? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jak usuwa się torbiel z najądrza tudzież z powrózka nasiennego? Chodzi mi o miejsce nacięcia i związaną z tym metodę. Będzie to operacja laparoskopowa czy będzie nacięcie na mosznie (ewentualnie ile cm). - nacięcie wykonuje się klasycznie, w górnej części moszny, długość nacięcia około 3-4 cm, po dojściu do torbieli w sposób klasyczny wyłuszczając usuwa się ją Czy to możliwe, że torbiel w tym miejscu boli? - tak, torbiel może wywoływać dolegliwości bólowe Za pomocą jakiego badania zróżnicować tą zmianę? Usg Doppler? - najlepszym badaniem jest USG z funkcją Dopplera Znieczulenie w przypadku takiej operacji daję się w kręgosłup czy jest uśpienie całkowite? - znieczulenie najczęściej jest typu przewodowego czyli do kręgosłupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kolba Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 To znowu ja(kolba) z jeszcze jednym krótkim pytaniem. Czy w ogóle zdarza się, że tak małą torbiel usuwa się. Lekarz mówi, że to ona daje dolegliwości bólowe i że jak przez 2 lata się nie wchłonęła to już jest małe prawdopodobieństwo, że się wchłonie samoczynnie. Inni lekarze mówią, że takiej małej w praktyczce się nie usuwa. Może ta torbiel jest zlokalizowana w takim miejscu, że może dotyka jakiegoś splotu nerwowego itp. i dlatego boli. Od czego z reguły zależy, że taka torbiel boli??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi