Gość Julia Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Mam 50 lat. Od 2003 r. przez 6 lat brałam leki antykoncepcyjne. Od dwóch lat przyjmuję Klimonorm (HTZ). Miesiąc temu wykonałam mammografię. Opis badania: piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej. W piersi prawej, w miejscu- wg tarczy zegarowej: godzina 12 jest zagęszczenie o średnicy 20 mm. skala BIRADS 5. Czy w tym przypadku mogę w dalszym ciągu przyjmować klimonorm lub jakiekolwiek inne tego typu leki ? Dziękuję za udzielenie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 BI-RADS 5 oznacza wysokie prawdopodobieństwo zmiany o charakterze złosliwym (*95%). Wskazane jest chirurgiczne usunięcie takiej zmiany bez uprzedniej biopsji - wyjątek stanowi leczenie chirurgiczne z oznaczeniem węzła wartownika lub kwalifikacja do neoadiuwancyjnej chemioterapii. Przykładem obrazów zaiczanych do tej kategorii są: spikularny guzek o neregularnych obrysach, spikularny guzek z pleomorficznymi zwapnieniami. W takim wypadku radzę odstawić HTZ i pilnie w tej sprawie udać się do chirurga. Zmiana musi zostać w całości usunięta i poddana badaniu histopatologicznemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Julia Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dziękuje za odpowiedź. Jestem już po biopsji gruboigłowej, czekam na wynik badania. Byłam również z wizytą u ginekologa. Pani doktor twierdzi, że nie powinnam przerywać HTZ, gdyż poziom hormonów jest zbyt mały, żeby tabletki mogły spowodować większe zmiany. Jej zdaniem nie są one również przyczyną obecnych zmian w piersi. Prawdę mówiąc bez tabletek czuję się fatalnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi