Gość Doris Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Witam ,chcialabym się dowiedziec czy biopsja mammotomiczna usuwa zmianę ( guzek ) piersi w całości ( w obrębie zdrowych tkanek ) ? Czytałam wiele na ten temat ale opinie są sprzeczne. Prosze o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 To zależy od wielkości zmiany i pewnie umiejętności osoby, która to wykonuje. Poza tym - teoretycznie - tą metodą pobiera się też wycinki do zbadania, zamiast wykonywania biopsji gruboigłowej (czy w praktyce rzeczywiście tak się dzieje w publicznych placówkach? - nie wiem, czy się to *opłaca* szpitalom). Czyli można usunąć całą zmianę (1), a można pobrać część do zbadania (2). Mnie ciekawi, jak duże zmiany w praktyce usuwa się poprzez biopsję mammotomiczną. Napisz, czego się dowiedziałaś na ten temat. Może znasz osoby, które miały to robione, słyszałaś o kimś itp.? Przeglądając fora internetowe widziałam sporo wpisów kobiet z guzami wielkości 3 cm średnicy, którym proponowano tę metodę usunięcia zmiany. Nie wiem, od czego to zależy, że jednym to się proponuje, a innym nawet nie wspomina o takich w miarę innowacyjnych metodach, tylko od razu SKALPEL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Doris Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Witam ,nadal dalej nie wiem więcej szczegółow odnośnie wielkości zmiany usuwanej b.mammotomiczną.Moja znajoma miała usuwanego gruczolakowłokniaka 2cm , a innej powiedzieli ,że zmiany do 1 cm.Kazdy mówi inaczej.A podobno od lipca biopsje tego typu nie będa refundowane z NFZ (prywatnie 3.000 zł )więc co nam pozostaje.. strach i skalpel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi