Gość jan Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Urolog stwierdził u mnie zapalenie najądrza, zapisał mi antybiotyk gentamycynę domięśniowo 1xdz. 2 ampułki po 80 mg przez 7 dni. Po przeczytaniu ulotki tego leku mam obawy czy go brać ponieważ jest ostrzeżenie, że antybiotyk ten może spowodować niodwracalne uszkodzenie słuchu. Moje pytanie brzmi czy gentamycyna jest bezpieczna, czy jest to często stosowany antybiotyk, może jednak iść ponownie do lekarza i poprosić o inny lek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 czy gentamycyna jest bezpieczna? - tak, jest bezpieczna, a powikłania mogą powstać po każdym leku, po gentamycynie niezmiernie rzadko czy jest to często stosowany antybiotyk? - tak, dość często może jednak iść ponownie do lekarza i poprosić o inny lek? - nie ma takowej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karol Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Ja bym poszedł do lekarza po zmianę leku lub potwierdzenie na piśmie że nie będę mieć skutków ubocznych wymienionych w ulotce ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 lub potwierdzenie na piśmie że nie będę mieć skutków ubocznych wymienionych w ulotce ! takiej gwarancji nie może dać nikt, jednak są to rzadkie przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 To jakiś absurd, żeby od lekarza żądać tego, żeby lek nie dawał objawów ubocznych takich jak w ulotce. Leki każdy pacjent zażywa na własną odpowiedzialność i musi być świadomy ich działania i skutków ubocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi