Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Ten temat

Czkawka podczas kaszlu

Gość Tomek Chrzanów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomek Chrzanów

Witam. Mam 30 lat, nie palę. Od jakiegoś czasu mam problem. Otóż jak długo siedzę i potem wstanę i akurat wtedy zakaszlnę to w czasie kasłania (*skurczu płuc*) jednocześnie mam czkawkę. Dodam, że wcześniej czułem jakby mi się cofała treść żołądkowa. Tzn nie czuję zgagi ( w sumie nigdy nie miałem zgagi - nigdy mnie nie piekło w przyłyku), ale czuję jak mi się cofa np. woda, którą wcześniej wypiję. Jednocześnie dodam, że pojawiło mi się to jak zacząłem dużo pracować na siedząco przed komputerem. Jednocześnie mam następującą przypadłość z przełykaniem - czasem mi się wydaję jakbum nie potrafił przełknąć wody. Natomiast przy jedzeniu zwykłych pokarmów nie zdarzają mi się problemy z przełykaniem. Również jestem osobą nerwową i łątwo się streduję. Jak pojawią mi się takie objawy to pojtrafie je zlikwidować na jakiś czas przez prostą czynność: wykonanie kilkadziesiąt pompek i brzuszków. Tak jakby wtedy napięły mi się mięsnie i mi przechodzi na kilka dni. I jeszcze jedno - jak jem truskawki (lekko kwaśne) lub jem jakąś sałatkę, która ma jakiś składnik z octem to czuję jakby mi coś charowało na dole przełyku przy przełykaniu. Pytania: 1. Czy może to być rak żołądka lub przełyku? 2. Czy konieczne wykonanie jest gastroskopii?