Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból żołądka, zgaga i pieczenie w nosie przy przepuklinie rozworu przełykowego

Gość Katarzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Katarzyna

Witam. Od 5 lat mam przepuklinę rozworu przełykowego, refluks żołądkowo - przełykowy i zapalenie żołądka z przejawami żółci. Wziełam już naprawdę dużo leków* między innymi: Meteospasmyl, Spasmoline, Tribuks, Polplazor PPH, Controlok, Gasec GastroCabs, Nolpaza.... Obecnie biorę Nexium i Gasprid 2 razy dziennie od ok 4 miesięcy. Niestety nie bardzo mi pomagają te leki... jakie są jeszcze tabletki które mogły by mi pomóc? Od początku Maja nie mam wogóle apetytu, jem na przemus i to z trudnością przełykam...jestem ciągle zmęczona, nic mi się niechce, boli mnie ciągle żołądek -( nie tak, że bardzo mocno - ale boli cały czas)* do tego mam zgage, ból w klatce piersiowej nasilający się do gardła (boli mnie przełyk ale tylko po lewej stronie), nie raz piecze mnie w nosie i bolą uszy, przy tym oczywiście mam silną zgage ...- czy to od refluksu?męczy już mnie to - ciągle odbijania, przelewanie w brzuchu, te bule w nadbrzuszu, ból serca...czasem mam już dość- niechce mi się nic.Jak objawy ustępują to ok. da się żyć ale jak tak wszystko się zaczyna znów to mam naprawdę dość...proszę o pomoc co mogę zrobić aby ulżyć sobie w tych dolegliwościach?jakie leki jeszcze przyjąć? bo gasprid i nexium to nieraz na wlasna rękę biorę po 4 tabletki dziennie - to czasem pomaga - ale niewiem czy dobrze robie....Prosze o szybką odp. i z góry Dziękuję.

Ja także mam przepuklinę rozworu przełykowego. I nie wiem jak mam sobie z tym poradzić. Chdzę już po lekażach dwa lata i najpierw wmawili mi nerwice . Najpierw w to uwierzyłam, zrobiłam mnóstwo badań i wydałam już chyba z 2 tysiące złotych . Ale ja wiedziałam , że to nie jest nerwica. Poszłam prywatnie na gastroskopie i stwierdzono , że mam przepuklinę rozworu przełykowego. Chodzę po lekarzach i przepisują mi tyko polprazol a to albo mi pomaga trochę albo nie . Najgorsze u mnie są zaburzenia pracy serca , duszności i zawroty głowy. Nie wiem już co z tym robić.

mam podobny problem pieczenie w nose bule rzolodka uszu,gardla obrzeki brzucha i bule podbrzusza zmeczenie i ospalosc ,mrowienie konczyn i spekane naczynka na twarzy na internecie znalazlam rze to morze byc candida ale zrodilam jurz trzy badania i byly negatywne ale dieta na candide pomaga .Nie sprzywam produktuw na bazie drorzdzy i unikam cukru .wiem rze trudno stosowac te diete bo ja uwielbiam slodycze ale pare miesiecy temu skonczylan w szpitalu przez te bule brzucha i zmeczenie wiec staram sie kontaolowac cwiczenia terz bardzo mi pomagajo(przepraszam za ortografie)

Witam serdecznie! Nie wiem czy ktoś zagląda jeszcze na ta stronkę, ale pragnę podzielić się z wami moją stałą walką o normalny dzień i życie. Jak sięgam pamięcią praktycznie od dziecka zmagam się z chorobami pobytami w szpitalu itd. Jestem chora na zespół jelita drażliwego a w ślad za ta chorobą podąża sobie refluks żołądka i przepuklina rozworu przełykowego. Doskonale wiem jak to jest chodzenie od lekarza do lekarza, jako królik doświadczalny. Ale nareszcie trafiłam na człowieka, który mi pomógł. Skomponował mi tak leki, że da się normalnie żyć na żołądek Helicid jelito Duspatalin, Sanprobi i oczywiście dieta to jest najważniejsze wiem ze to trudne, ale warto jej przestrzegać. W momencie swawoli w jedzeniu zaraz widać negatywne skutki. Nie jem surowych warzyw tylko gotowane w paro warze zero czekolady ciemnego chleba(najlepsze bułki), piekę chleb wyłącznie z maki orkiszowej. Nie piję kawy( a to mój ulubiony trunek), soków, nie jem owoców surowych, orzechów itd.. trzeba wsłuchać się w swój organizm i próbować samemu, co szkodzi, a co toleruje. Życzę wam zdrówka