Gość Ania555 Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Jaka metoda usunięcia woreczka żółciowego jest korzystniejsza: Metoda tradycyjna czy laparoskopia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Oczywiście najkorzystniejsza jest metoda laparoskopowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zuzanna Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Czy przy metodzie laparoskopowej zakładany jest cewnik do pęcherza i jest potrzeba wyczyszczenia jelit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Witam. Jestem po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka. Nie jest zakładany cewnik ani nie ma potrzeby robienia lewatywy. Trzeba być tylko na czczo przed zabiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Nie zakłada się ani cewnika do pęcherza ani nie wykonuje się lewatyw. Do północy przed zabiegiem można pic i jeść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ... Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Nie zgodze sie.Nie mozna powiedziec komus ,ze nie robi sie lewatywy.U mnie w szpitalu robiono lewatywe.Zjadlam obiad o godz 14 i pozniej juz nic nie mozna bylo jesc do konca dnia.Operacja na drugi dzien o 10.Lewatywa wieczorem przed oczywiscie.i kazdy mial robiona nie wazne czy laparoskopowo czy tradycyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nati Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 U mnie podobnie, lewatywa byla robiona 2 razy. Pierwszy raz wieczorem na dzien przed zabiegiem, druga nad ranem ,a o 10-tej operacja. Cewnikowania nie bylo, czego ja osobiscie zaluje,bo mialam podanych tyle kroplowek,ze musialam co chwila siadac na basen,a ledwo co moglam sie ruszyc. dopiero w kolejnej dobie poczylam sie troszke lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zuzanna Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Nati a możesz opisac jak wygląda taka lewatywa, za tydzień mam zabieg. A co jeżeli podczas lewatywy musiś iść do toalety a jest zajęte? czy rzeczy do lewatywy są jednorazowego użytku? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Lewatywe robia na sali gdzie lezysz.Pielegniarka kaze ci sie polozyc na boku a pozniej sama idziesz do lazienki.Lewatywy sa jednorazowe.Ja sobie zrobilam wczesniej w domu,wiec mnie ominela ta przyjemnosc :) Zdziwilam sie tylko,ze robia to na sali gdzie leza inni.Kiedys jak bylam mala to w szpitalu robili mi lewatywe ale zabrano mnie do innego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lilith Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 jesoooo a po co robic lewatywe przed laparoskopowym usunięciem pęcherzyka żółciowego?? ja mam operacje jutro o 7 rano...do 21 mogłam spożywać normalne posiłki, w 1 dobie po op-ścisła dieta...w sobote udaję się juz do domu... pomijajac temat- u mnie w szpitalu jest do tego osobne pomieszczenie- nie do pomyslenia,żeby robiono lewatywe przy innych pacjentach!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ... Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Co szpital to inaczej.Nie lewatywa jest najgorsza tylko sonda,ktora ci wkladaja przez nos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Ja jak już pisałam wyżej ani lewatywy ani cewnikowania nie miałam. Ale o sondzie wkładanej do nosa to już w ogóle pierwsze słyszę. Takie sondy w szpitalu miały osoby, które miały operację zmniejszenia żołądka metodą laparoskopową. Natomiast żadna z osób które były po usunięciu pęcherzyka sondy nie miała. Ja leżałam w szpitalu w Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość *** Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Sondę do żołądka zakłada się po operacji pacjentom u których występują wymioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ... Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Mnie zalozono przed operacja,niestety tez wczesniej nie wiedzialam,ze mnie to czeka *( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi