Gość Katarzyna Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Dzień dobry W związku z tym, że obecnie przebywam za granicą i nie mam możliwości skontaktowania się ze swoim lekarzem, chciałabym prosić Pana o wyjaśnienie poniższych zdań. Generalnie chodzi o leczenie operacyjne kolana. Wiem, że chodzi o artroskopię, ale interesuje mnie, co konkretnie lekarz napisał w karcie. Rozpoznanie: Chondromalatio I//II gr. patellea dex. Plica infrapatellaris et lateropatellaris gen.dex. Leczenie: Arthroscopia gen. dex. Incisio et escisio part. plicae lateropatellaris es infrapatellaris. Lavage. Liberatio retinaculi lat. patellae. Osteotomia min. supragenuina os. femoris. Z góry bardzo dziekuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Rozpoznanie: Chondromalatio I//II gr. patellea dex. - Rozmiękanie chrząstki stopnia I i II rzepki prawej Plica infrapatellaris et lateropatellaris gen.dex. - Fałd podrzepkowy i bocznorzepkowy kolana prawego Leczenie: Arthroscopia gen. dex. - Artroskopia kolana prawego Incisio et escisio part. plicae lateropatellaris et infrapatellaris. - Nacięcie i wycięcie częściowe fałdów bocznorzepkowych i podrzepkowych Lavage. - Płukanie Liberatio retinaculi lat. patellae. - Uwolnienie troczka bocznego rzepki Osteotomia min. supragenuina os. femoris. - Nacięcie kości niewielkie nadkolanowe kości udowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Liliana Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Ja też mam chondromalatio,ale już IV stopnia(lewe kolano).W 2003 miałam artroskopię,wystarczyło na 4 lata.Drugą artroskopię miałam w 2007.No i obecnie 2011 i jestem wpisana na przyśpieszoną ścieżkę na endoprotezę lewego kolana.Bardzo dużo czasu i wysiłku poświęcam kolanom - chodzę bez kul..Czasami tylko używam - dłuższe odcinki do pokonania.Otóż robię gimnastykę codziennie 30-45 min(na karimacie też),rower pokojowy,suplimenty-np.odnowit,no i pływam już ponad 7 lat (2 razy w tygodniu po 750 m) i tylko na plecach.Z chorymi kolanami nie wolno inaczej niż kraulem lub na plecach.Nie użalam się,po wymianie kolana myślę dalej o nartach zjazdowych(wystarczą mi już niebieskie trasy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi