Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Torbiel na nerce

Gość andzia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałam się zapytać ponieważ byłam ostatnio na badaniach i robiono mi usg i wykryto u mnie torbiel na prawej nerce o wymiarze 8mm czy to dużo. Oraz co zrobić aby ona zniknęła lekarz powiedział abym zrobiła za dwa lata ponownie usg a ja się zastanawiam czy to nie za długo?

Gość mateusz

Takie torbiele zazwyczaj są niegroźne, dlatego nie ma potrzeby częstej kontroli, jeśli świadomość będzie Pani przeszkadzać zawsze może Pani umówić się na kontrolne badanie - oczywiście odpłatnie

andzia,ja też mam torbiele na nerce aż 3 ,i też się dowiedziałam przy kontrolnych badaniach,też mam się zgłosić na kontrolę za około 2 lat więc chyba to nie jest groźne....

Witam .Moja córeczka ma afunkcje nerki prawej na której znajdują sie trzy torbiele o średnicy : 15 mm,90mm i 80 mm.Lewa nerka zaś jest o długości 55 mm,jest jednolicie hyperechogeniczna.UKM jest poszerzony zwłaszcza w zakresie miedniczki.Moja córeczka ma 1,4 miesiące i bardzo sie o nią martwie . Proszę napisać czy to jest grożne dla jej życia .Błagam o odpowiedz .

Gość stapler

Niestety, ale tak duże torbiele na nerce prawej zapewne całkowicie blokują funkcje nerki. Niestety, ale taka nerka zapewne będzie wymagała całkowitego usunięcia. Dobrze, aby prowadzeniem dalszym córki zajął się nefrolog i urolog. Jeśli druga nerka jest całkowicie sprawna nie ma powodu do niepokoju i nie zagraża to jakimiś większymi konsekwencjami klinicznymi (z jedną nerką żyje się normalnie).

Nerka prawa jej nie funkcjonuje,a lewa ma refluks 2 stopnia i kilka malutkich torbieli .Mamy stałego urologa w Centrum Zdrowia Dziecka .Ale mimo to ja nie spię bo boję sie o córeczkę .Wysłałam już wynik USG do Miedzylesia i czekam na decyzję czy mam przyjerzdzać na operację z Lenka .