Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Artroskopia przy pękniętej łąkotce

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Prawie rok temu doznałam urazu kolana podczas treningu sztuk walki. Po wielu wizytach u kolejnych lekarzy udało się w końcu zdiagnozować przyczynę nawracającego bólu i ograniczonej ruchomości kolana - jest nią pęknięta łąkotka. Dostałam skierowanie do artroskopii - mam nadzieję, że uda się ją zszyć... Problem w tym, że na zabieg artroskopii czeka się (w Żorach) około dwa lata! Chyba, że za zabieg zapłacę... No i jestem w kropce - czy w ogóle będzie co operować po tych dwóch latach? Czy uda się tą łąkotkę zachować jeśli już minął rok od urazu. Bardzo proszę o jakieś uwagi, bo zupełnie nie wiem co robić... Pozdrawiam!

Gość stapler

Radziłbym zabieg wykonać wcześniej. Uszkodzona łąkotka może niszczyć systematycznie staw kolanowy. Skoro w Żorach są takie terminy na artroskopię, a nie ma Pan pieniędzy, żeby za zabieg zapłacić radziłbym poszukać w innym ośrodku możliwości takiego leczenia.

zalezy w którym miejscu łąkotka jest pęknięta. ja pierwszą artroskopie miałam 2.5 roku temu i miałam zszyty róg tylni jednak po ok 1.5 roku szew puscil i pojawil sie ból o wiele gorszy. Pól roku temu miałam kolejną artroskopie podczas której wycięto mi częściowo łąkotke no i jest o niebo lepiej niż po 1 operacji. na codzien trrenuje wyczynowo piłkę nożną więc moje kolano 6 dni w tyg jest narażone na przeciązenia ale odpukac sprawuje się rewelacyjnie. radziłabym z tym nie zwlekac i poszukac w jakichs mniejszych szpitalach wolnych terminow. jezeli prywatny zabieg nie wchodzi w gre. bo tak jak ktoś wyżej napisal zwłoka może spowodowac wieksze uszkodzenia w obrebie stawu. pozdrawiam i zycze zdrówka :)