Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Biały nalot na języku i nieświeży oddech

Gość Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrek

Spędziłem wiele godzin czytając posty innych, aż wreszcie postanowiłem założyć własny i prosiłbym o pomoc w diagnozie moich dolegliwości. Otóż tak jak w temacie , juz od dlugiego czasu mam LEKKI bialy nalot na jezyku, przy czym występuje nieświeży oddech. Najgorzej jest z rana , po przebudzeniu. Moje pytanie brzmi* czy bede musial wykonywac wymazy szczegolnie kału (po raz kolejny, gdyz musialem zrobic do szkoly) , bo wymaz z jezyka to pol biedy :P. I czy np. podczas pocalunku moge zarazic tym moja partnerke ?Prosze o odp. Pozdrawiam.

Gość stapler

To zapewne zwykły nalot na języku spowodowany łuszczeniem się komórek śluzówki języka. Normalna sytuacja. Trzeba tylko odpowiednio dbać o język - szczotkować go jak zęby i używać płynów odkażających do ust. To nie jest zaraźliwe i nie wymaga diagnostyki.

Gość Piotrek

naczytalem sie duzo w necie, i jestem pewny , ze cos jest nie tak. Nalot jest na tylnej czesci jezyka ( tzn. jest cos narzadami ukladu pokarmowego.) Uzywam roznych plynow, mam spokoj na godzine, potem jest to samo ( przykry zapach i nalot)

Gość stapler

Można ewentualnie wykonać jeszcze gastroskopię, gdyż taki nalot może powstawać na skutek refluksu żołądkowo-przełykowego, który można stwierdzić np. w gastroskopii.

Ja mam tez taki problem , Lekarz przy pierwszej wizycie zapisał mi Nystatyne zadnych popraw, za drugim razem zapisano mi Nystatyne i Daktarin .Teraz po stosowanie 4 razy dziennie przez 3 prawie 4 tygodnie zadnym popraw. Jestem ku kresu wytrzymalości , te *koniowaly* nie potrafią pomoc. Radze nie chodzic do jakis lekarzy rodzinnych odrazu isc prywatnie, bo oni nawet porzadnie sie temu nie przyglądają zajży ci w jezyk doslownie przez 4-5 sekund. Nie zleci jakichkolwiek badan zeby sie upewnic. Jutro ide do porzadnego lekarz

Długo zmagałem się z tą dolegliwością. Wiele straconych lat w kontaktach międzyludzkich, wiele niepotrzebnych wizyt u lekarzy, niepotrzebnych zażytych leków i straconych pieniędzy, brak pewności siebie itp. a tymczasem rozwiązanie jest banalne. Otóż od kilku miesięcy codziennie rano na godzinę przed jedzeniem piję rozcieńczony sok z aloes*u (ok 100ml). Język jest czyściutki jak u niemowlaka. Sam w to niedowierzam, ale dzięki tej roślince czuje się jakbym dostał drugie życie, drugą szansę. Dodatkowo radzę sprawdzić co się dzieje między zębami. Wystarczy przejechać nicią denstystyczną przestrzeń między zębami a następnie ją powąchać. U mnie nieprzyjemny zapach był między ostatnimi górnymi zębami. Byłem tak zdesperowany, że chciałem je wyrwać, bo samo szczotkowanie i nić dentystyczna nie pomagają, ale dentystka doradziła mi urządzenie typu Waterpik - używam tego ok 2 razy w tygodniu i ten problem również zniknął. Oczywiście są leki, po których będziesz miał świeży oddech - w moim przypadku był to Metronidazol, jednak zapomnij o długotrwałym zażywaniu tego leku, a niestety po odstawieniu tego leku po jakimś czasie biały nalot powraca. Tak więc Aloes + Waterpik w moim przypadku pomógł mi uporać się z tym problemem. Powodzenia.