Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powiększone węzły chłonne przy przewlekłym kaszlu i częstym zapaleniu gardła

Gość Karina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu mam przewlekły kaszel. Praktycznie co dwa miesiące mam zapalenie gardła,co prawda przeziębienia są zawsze przechodzone. Dziś byłam zrobić USG szyi i wyszły takie wyniki: Ślinianki bezpatologiczych zmian ogniskowych.Tarczyca bez zmian ogniskowych, normoechogenna,o prawidłowej echostrukturze. Prawy płat o obj.ok. 3ml , Lewy płat o obj.ok 2,8 ml Po stronie lewej przy gł.pęczku naczyniowym widoczne węzły chłonne o wym. do 20mm,owalne, hypoechogenne,po stronie prawej szyi widoczne węzły chłonne o wym do 10-12mm -odczynowe? Dodam ,że ostatnie wyniki krwi wyszły bardzo dobrze. Prosze o rade, nie wiem czy już mam zacząć się bać? Czy to nie jest ziarnica złośliwa bądź inny rodzaj nowotworu?

Gość stapler

Widoczne węzły chłonne w badaniu USG mają raczej charakter odczynowy czyli są następstwem stanu zapalnego w zakresie górnego odcinka dróg oddechowych. Raczej w Pani przypadku nie ma podejrzenia procesu rozrostowego w zakresie układu limfatycznego jednak na początku radziłbym w tej sprawie skonsultować się jednak z laryngologiem. Być może powodem takich nawracających zapaleń są zapalenie zmienione migdałki.