Gość Arkadia Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam serdecznie. Jestem w 16 tygodniu ciąży, przypadkiem zostałam skierowana na testy tarczycowe, które według endokrynologa wskazuja na niedoczynność. Wynik TSH 0,707 uIU/ml ( 0,55-4,78 ), fT4 0,76 ng/dl ( 0,89-1,76 ). Dostałam Letrox 50 i skierowanie na dalsze badania min. przeciwciała. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą, wyniki wykonywane rutynowo we wrzesniu ubiegłego roku były dobre, nie było podstaw do kontrolowania poziomu tych hormonów. Nie mam więc pojęcia ile czasu trwa u mnie ten niedobór i na ile mógł on zaszkodzić dziecku. Martwię się, że dopiero teraz zostało to wykryte i dopiero teraz biorę leki, gdyż najbardziej strategiczne miesiące dla rozwoju płodu już minęły. W związku z tym chciałam się spytać czy wykryta na tym etapie ciąży niedoczynność tarczycy może stanowić zagrożenie dla dziecka i jego prawidłowego rozwoju? Czy wyniki przedstawione powyżej są bardzo złe? prosze o odpowiedź, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 To bardzo minimalna niedoczynność tarczycy (TSH jak na razie jest w zakresie normy, a to jest najważniejsze) i raczej nie ma powodu do niepokoju. Myślę, że takie niewielkie wahania poziomu hormonów tarczycy nie powinny mieć żadnego wpływu na dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi