Gość iza Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Kobieta 24 lata tsh-1,58 ob-15 gra-7,2 Badanie usg *Tarczyca położona typowo,ciesn waska-2mm Lewy płat o wym 16,1x22,5x40,3 v7,6ml Lewy płat o wym. 13,5x16,1x38,0 v4,3ml Miąższ obu płatów o jednorodnym wzmożonym echu .W lewym placie tarczycy uwidocznione dwie zmiany ogniskowe o wym.7,7x4,0mm,oraz 4,3 x3,3mm.Większa zmiana o echu obniżonym w stosunku do echa płata ,mniejsza o echu niejednorodnym.* Czego się powinnam spodziewać i jak zinterpretować badanie usg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wyniki badań laboratoryjnych są w normie. Co do wyniku USG tarczycy wskazuje on raczej na niewielkie guzki typu zwyrodnieniowego, raczej nie budzące niepokoju. Oczywiście interpretacją bezpośrednią wyniku powinien zająć się endokrynolog. On zadecyduje o dalszym sposobie postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iza Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Może powinna napisać o tym w innym miejscu ale główną przyczyną mojego spotkania u endokrynologa było to iż w rodzinie każda kobieta boryka się z problemami tarczycy. Praktycznie żadnych objawów nie miałam jedynie problemy z hormonami mianowicie : Tabletek antykoncepcyjnych jak i również hormonalnych brać nie mogę a próbowałam już wszystkie rodzaje ,ponieważ mam pokrzywkę i podwyższoną temperaturę .pokrzywka również pojawia się raz w miesiącu podczas jajeczkowania. Z jednej piersi mam cały czas wyciek mleka ,mimo to ze przestałam karmić piersią 3 lata temu podczas okresu pojawia się strasznie bolesny i wyczuwalny guz bądź gruczoł. poinformowałam endokrynologa o tym dostałam skierowanie na badanie prolaktyny gdzie wyszło 8,05 czyli norma. Co może być przyczyną tych dolegliwości, czy może być to powiązane z guzkami na tarczycy?? ??Jeśli napisałam w złym miejscu proszę o informację gdzie powinna to umieścić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi