Gość Kamil Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Witam byłem dziś na badaniu gastroskopijnym i niepokoi mnie wynik: Przełyk, wpust i okolica podwpustowa w inwersji bez zmian. Żołądek podatny na insuflację. Błona śluzowa trzonu żołądka bez zmian, w części antralnej błona śluzowa przekrwiona - pobrano hist-pat oraz biobsję na Helicobacter pylorii- CLO- test dodatni Odżwiernik szeroko otwarty. Światło opuszki XII-cy zniekształcone Fałdy błony śluzowej przekrwione,bez ubytków, na ścianie tylnej blizna powrzodowa. Część pozaopuszkowa endoskopowo bez zmian. Za 14 dni mam iść po odbiór wyniku hist-pat. Mam 50 lat, pale papierosy od młodości, gdy byłem ok. 20 lat temu na badaniu wykazano że mam wrzody rzołądka. Szczególnie interesuje mnie część wyniku: (w części antralnej błona śluzowa przekrwiona - pobrano hist-pat oraz biobsję na Helicobacter pylorii- CLO- test dodatni Odżwiernik szeroko otwarty. Światło opuszki XII-cy zniekształcone Fałdy błony śluzowej przekrwione) co to może być, i jakie powikłania, czy jest to szkodliwe, i czy trzeba leczyć coś operacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamil Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Witam, ponownie przyszedł już wynik hist-pat, oto jego treść: Gastritis chronica. Metaplasia intestinalis fere completa Mucykarmin dodatni Co to wszystko znaczy ... Proszę o przetłumaczenie i o opis co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi