Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przekrwiona błona śluzowa żołądka w części antralnej

Gość Kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam byłem dziś na badaniu gastroskopijnym i niepokoi mnie wynik: Przełyk, wpust i okolica podwpustowa w inwersji bez zmian. Żołądek podatny na insuflację. Błona śluzowa trzonu żołądka bez zmian, w części antralnej błona śluzowa przekrwiona - pobrano hist-pat oraz biobsję na Helicobacter pylorii- CLO- test dodatni Odżwiernik szeroko otwarty. Światło opuszki XII-cy zniekształcone Fałdy błony śluzowej przekrwione,bez ubytków, na ścianie tylnej blizna powrzodowa. Część pozaopuszkowa endoskopowo bez zmian. Za 14 dni mam iść po odbiór wyniku hist-pat. Mam 50 lat, pale papierosy od młodości, gdy byłem ok. 20 lat temu na badaniu wykazano że mam wrzody rzołądka. Szczególnie interesuje mnie część wyniku: (w części antralnej błona śluzowa przekrwiona - pobrano hist-pat oraz biobsję na Helicobacter pylorii- CLO- test dodatni Odżwiernik szeroko otwarty. Światło opuszki XII-cy zniekształcone Fałdy błony śluzowej przekrwione) co to może być, i jakie powikłania, czy jest to szkodliwe, i czy trzeba leczyć coś operacyjnie.

Witam, ponownie przyszedł już wynik hist-pat, oto jego treść: Gastritis chronica. Metaplasia intestinalis fere completa Mucykarmin dodatni Co to wszystko znaczy ... Proszę o przetłumaczenie i o opis co to jest?