Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Ten temat

Bardzo wysoki puls podczas biegania

Gość Martek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martek

Mam 17 lat waga 67 wzrost 178 Otóż już dawno nie biegałem na bieżni(z 4 miechy lub 5).Przed zrezygnowaniem z biegania biegałem 8-11km co drugi dzień lub prawie codziennie.Puls na bieżni był 170-180. Byłem badany u lekarza sportowego i wszystko gra. Dziś Wczoraj poszedłem na bieżnię i po 2 minutach puls 180 189 190 192 200 206 200 203 207 (pulsy po notowaniu na bieżni) Tak się przeraziłem,że myślałem,że dostanę ZAWAŁ ! Nigdy dotąd nie miałem takiego pulsu przy dużym wysiłku fizycznym.Nie mam nadciśnienia. Odpocząłem 2-3 minuty i zacząłem znów biegać na niej(bieżnia) wysokim tempem - nic nie czuję,że mnie boli,strzyka,dolega lub coś innego.Czuję się bardzo dobrze i taki puls mam. Po minucie powtarza mi się taki puls. Mam się go obawiać ? Później po 10 minutach jak było okej szybkim tempem biegałem na bieżni 13 km/h przez 35 min i puls miałem 170-180 . Przy bieganiu nic nie boli mnie,itp Czy mam obawiać się takiego pulsu wysokiego (200) ? Czy przy pulsie 200 przerwać bieganie ? Dlaczego tak wysoki puls mi powstał ? Myślę,że dawno nie biegałem i dlatego. Mogę mieć zawał serca ? Czytałem,że podczas biegania występuje ryzyko powstania zawału,a po bieganiu serce wzmacnia się przed zawałem.Czy to prawda? Nie rezygnować z biegania ? Codziennie biegam,ćwiczę z ciężarami,basen,wrestling. Mam zamiar dojść do 20 km - tyle chciałbym biegać.Czy dojście,aż do takiego celu nie będzie czegoś powodować.Systematycznie biegam. a i jeszcze jedno Są potrzebne jakieś suplementy jak uprawiam codziennie bieganie i inne aktywności fizyczne ?

Gość Sebastian

Może warto zweryfikować czy aby na pewno sensory dotykowe bieżni działały prawidłowo ? Bardzo często zdarza się, że na tańszych bieżniach puls jest mocno przekłamany. Chyba że używałeś swojego pulsometra. Jeżeli tak było to tętno powyżej 200 uderzeń na minute jest bardzo niebezpieczne i należy trochę przystopować . Poczytaj na ten temat więcej na blogu https://www.sk-sport.pl/Trening-na-orbitreku-a-tetno-czyli-programy-HRC-blog-pol-1486736749.html