Gość Tomek Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Witam,czy długotrwale stosowanie apap*u może powodować krwawienie z układu pokarmowego(np.żołądek).Słyszałem ze jest to dość bezpieczny lek i właśnie nie podrażnia żołądka.Tak po za tym jak długo można stosować ten lek bezpiecznie?.Pozdrawiam i proszę o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dada Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Witam. Paracetamol(Apap) tak samo jak Metamizol(Pyralgina) nalezy do grupy nieopioidowych lekow przeciwbólowych, nie nalezą te leki natomiast do niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Leki te nie zaburzają prawidłowej ochrony sciany żołądka, w przeciwieństwie do nplz(ibuprofen, aspiryna). Paracetamol uwazany jest za najbezpieczniejszy lek przeciwbólowy. Wyłącznie on powinien byc stosowany u osob cierpiących na przewlekła chorobę wrzodową. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bestia75 Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Wszyskie NLP(niesteroidowe leki przeciwzapalne) nalezy bezwzględnie natychmiast wyeliminować.Jak juz to paracetamol.Jeżeli dalej bedziesz stosował diclofenaki,naproxeny,ibuprofeny to w niedługim czasie możesz wylądować na stole operacyjnym z perforacja wrzodów zołądka a to stan zagrażający życiu.Wiem o czym mówię bo dokładnie na to samo o mało nie zszedłem z tego świata 8 lat temu. Ale...najwazniejsze jest aby z tym pojśc do lekarza bo krwawienie takie nie jest normalne i należy leczyć przyczynę a nie skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi