Gość Tomek, 26 lat Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Dzień dobry, moje pytanie dotyczy możliwości nawrotu przepukliny. Przeglądając tematy, które dotychczas omówiono, a z których wynika, że już kilka miesięcy po operacji można wrócić do wysiłku fizycznego, postanowiłem raz jeszcze o tę kwestię zapytać. Jeśli podobny przypadek był już omawiany to proszę o wybaczenie. Otóż przeszedłem 2 operacje przepuklin pachwinowych. Prawa w grudniu 2008, lewa w marcu 2009 r. Stosując się do zaleceń lekarzy (oszczędzający tryb życia przez 6 miesięcy), do niedawana zasadniczo wszystko było ok. Owszem, były drobne dolegliwości w międzyczasie (zwłaszcza w pierwszym roku po operacjach), ale wynikające zapewne z gojenia się szwu i wchłaniania siatki. Czasem odczuwałem też kłucie w prawej przy robieniu krótkich serii pompek. Generalnie jednak z ćwiczeń siłowych zrezygnowałem zupełnie, przy dużej aktywności pieszej (głównie trekkingi). Natomiast obecnie (kwiecień 2011 r.), po jednym z wyjazdów w góry, gdzie pochodziłem nieco (kilka dni) z dość ciężkim plecakiem, który - wiadomo - trzeba było też podnosić, zacząłem odczuwać ucisk z lewej strony. O ile objawy przepukliny w 2009 miały miejsce nisko (szew operacyjny zasadniczo powyżej tego miejsca), o tyle obecnie objawy umiejscawiają się sporo wyżej, jakby na przedłużeniu szwu (bardziej w kierunku boku ciała). Jako stary wyjadacz przepuklinowy postarałem się sam zbadać i w mojej ocenie wygląda to jak nawrót (niewielkie wybrzuszenie pojawiające się przy napięciu powłok brzusznych, odczuwalny lekki ucisk), tyle że - jak pisałem - w nieco innym miejscu (z drugiej strony siatki?). Czy może być to słuszna diagnoza i czy po tak długim okresie czasu jest to możliwe (zapewne tak, ale czy zdarza się często?). A może to coś innego? Jakieś chwilowe nadwyrężenie, które się wchłonie (choć objawy na to nie wskazują, bo są analogiczne jak te, które miałem przed operacjami, w końcu 2008 r.) Będę wdzięczny za pomoc i wyjaśnienia. łączę pozdrownienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi