Gość Patryk Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam! Mam 18 lat, 182 cm wzrostu, 69 kilo. Ćwiczę boks tajski. Otóż bóle w okolicach obojczyka pojawiają się u mnie bardzo sporadycznie. Przez ostatnie 5 miesięcy miało to miejsce około 4-6 razy i to za każdym razem po kilku dniach przerwy od treningów, kiedy mój organizm był rozluźniony i powracałem do ćwiczeń. Trenuję średnio 4-5 razy w tygodniu i takie bóle to naprawdę rzadkość, jak wyżej pisałem. Ból jest promieniujący, muszę odpocząć około 1-2 minuty żeby minął całkiem, ale nie powraca później i cały trening mija normalnie. Dodam, że treningi są wyjątkowo ciężkie fizycznie. Około 3 tygodnie temu miałem mierzone ciśnienie, było w normie, miałem również robione EKG i jedynym niepokojącym mankamentem było pojedyncze migotanie serca, moja pani doktor pytała wtedy, czy piję kawę. Owszem piję. Tu znajduje się zdjęcie tego fragmentu EKG: http://img821.imageshack.us/i/20110418192916.jpg/ Na koniec dodam, że nie zawsze przestrzegam diety, często obfituje ona w kalorie i tłuszcze zwierzęce, duże ilości węglowodanów i cukrów prostych. Czy możliwe jest, aby była to choroba wieńcowa? Proszę o pomoc. Chciałbym dodać, że nie palę papierosów i nie spożywam alkoholu (okazyjnie małe dawki 1-2 piwa, rzadko-raz na miesiąc, 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 To tylko dodatkowy skurcz nadkomorowy. Takie pojedyncze skurcze w niewielkich ilościach występują nawet u zdrowych osób. Raczej nie ma powodu do niepokoju. Można jednak jeszcze w tej sprawie skonsultować się z kardiologiem. Może okazać się konieczne wykonanie Holtera czyli całodobowego zapisu EKG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi