Gość Hunter Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam, Miałem nie dawno zrobiony RM lewego kolana. Mam 30 lat i na ból kolana skarżę się już od czasów podstawówki. Wyniki badań RM. Zmiany chodromalacyjne III stopnia w dolnej części powierzchni stawowej rzepki z pogrubieniem i niejednorodnym sygnałem chrząstki szklistej oraz obecnością niewielkiego ogniska martwicy (4x8x7 mm) otoczonego strefą obrzęku szpiku w częsci podchrząstnej. Łękotka bez cech uszkodzenia oraz inne badania kolana RM wyszły dobrze. Mam pytanie co należy zrobić aby ból ustał całkowicie czy niezbędna jest operacja ? Dodam,że od 6 m-cy mój ortopeda dał mi serię zastrzyków otaz tabletki na wzmocnienie chrząstki. Brak jakiejkolwiek poprawy. Seredcznie proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Niestety jeśli nie ma efektów leczenia zachowawczego może być konieczne leczenie zabiegowe za pomocą artroskopii (usunięcie martwicy chrząstki). O tym jednak ostatecznie musi zadecydować ortopeda prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi