Gość Magdalena Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam, W październiku 2010 przegryzłam wargę dolną i po kilku tygodniach pojawiła się torbiel zastoinowa, przegryzłam ją, wypłynęła bezbarwna żelowata substancja, byłam umówiona z chirurgiem szczękowym na złuszczenie torbieli pod koniec stycznia, gdy torbiel *podrośnie*, pod koniec stycznia okazało się, że jestem w ciąży i nie podjęłam się zabiegu ze względu na obawy ze strony obkurczającego zastrzyku znieczulającego. Torbiel ma średnicę mniej niż 1cm. Czy mogę poczekać z zabiegiem złuszczenia jeszcze pół roku i wykonać go po porodzie, czy jest to na tyle niebezpieczne i grozi nowotworem przedłużanie tego zabiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Czy mogę poczekać z zabiegiem złuszczenia jeszcze pół roku i wykonać go po porodzie? - tak jeśli torbiel nie będzie się znacznie powiększała czy jest to na tyle niebezpieczne i grozi nowotworem przedłużanie tego zabiegu? - nie, to zmiana nienowotworowa tylko zwyrodnieniowa, która nie przekształca się w nowotwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam, z ciekawości tylko spytam, bo miałem podobny problem (tylko, że torbiel powstała samoistnie, a nie po przegryzieniu): dlaczego w takim razie oddaje się wyciętą zmianę do badania histopatologicznego, skoro nie chodzi o zmiany nowotworowe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi