Gość Julia Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam. miesiąc temu miałam wykonane badanie MR angio głowy z powodu przebytych incydentów TIA zdiagnozowane przez neurologa. Moje incydenty TIA wystąpiły /stwierdzono przez neurologa jak i przez kardiologa/ z powodu napadowego migotania i trzepotania przedsionków. wiem, że badanie polega na sprawdzeniu przepływów krwi. Badanie wykonano bez podania kontrastu. Czy prawidłowo? Już raz mi się kiedyś zdarzyło że w pewnym ośrodku zrobiono mi MR głowy w 5 minut ponieważ osoba wykonująca badanie bardzo się spieszyła. Z tego powodu pragnę się upewnić czy badanie wykonano prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 W roku 1988 Dumoulin opracował technikę angiografii MRI, umożliwiającej obrazowanie przepływu krwi bez użycia kontrastu. cytuje czyli nie trzeba używać kontrastu, aby wykonać to badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi