Gość Piotrek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Tydzień temu miałem zabieg (stulejka i za krótkie wędzidełko) i zrobiła mi się wielka kula pod żołędziem. Początkowo myślałem,że to krwiak, lecz okazało się, że jest to obrzęk limfatyczny. Czy jest to groźne, czy należy się tym przejmować? Czy prawdą jest, że w większości przypadków się to wchłania? Skąd to się w ogóle bierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Czy jest to groźne, czy należy się tym przejmować? - nie, to normalna sytuacja po tego typu zabiegach Czy prawdą jest, że w większości przypadków się to wchłania? - oczywiście, w przeciągu 2-3 tygodni taki obrzęk powinien się wchłonąć Skąd to się w ogóle bierze? - na skutek operacji dochodzi do niewielkiego uszkodzenia naczyń limfatycznych, ucisku ich przez szwy, przez co płyn limfatyczny ma utrudnione krążenie co wywołuje obrzęk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi