Gość ANNA Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Mam problem związany z protezą dróg żółciowych. W 2009r stwierdzono kamicę żółciową przewodu pęcherzykowego z pr zewodem wątrobowo-wspólnym.Zało żono protezę 8,5 stabilizacyjną.07,11,2009 rozpoznano ropniak pęcherzyka żółciowego.08,11,2009wykonano laparotomięi cholecystectomie.PO upływie roku powrócił ból i żółtaczka .02,10,2010r,w wykonanym EPCW stwierdzono obecność niedrożnej protezy żółciowej,którą usunięto po zakontrastowaniu stwierdzono obecność złogów w drogach żółciowych.czy przy operacji proteza powinna zostać usunięta ? Proszę o odpowiedz .dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Nie ma ewidentnych wskazań, aby taką protezę usuwać. Raczej właśnie pozostawia się ją, aby zabezpieczyć drogi żółciowe po cholecystektomii. Minął rok po zabiegu dlatego prawdopodobieństwo zatkania się protezy jest zwiększone. Zawsze może dojść do zatkania protezy po tak długim okresie od zabiegu czy też założenia protezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ANNA Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 ROZUMIEM-tylko wydaje mi się ze pacjęt powinien być poinformowany o tym że proteza została i o ewentualnym terminie wymiany bądż usunięcia tejże protezy. czy nie mam racji? Proszę o wypowiedż.SERDECZNIE DZIĘKUJĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stanisław Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ja też mam usuniętą protezę, ale po 3 misiącach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi