Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Płodność przy nierównych jądrach

Gość Kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czytam tutaj o różnicy w wielkości jąder ,ale że prawe jest większe od lewego. U mnie właśnie jest odwrotnie. Prawe jest dużo mniejsze od lewego. Mam 27 lat, nigdy na nic nie chorowałem , nie miałem żadnych operacji, nic mnie nie boli anie nie dokucza. Dodam jeszcze ze prawe jest wyżej umiejscowione od lewego. Czy jest to normalne? Planuje założenie rodziny i chciałbym wiedzieć czy może mieć to jakikolwiek wpływ na nasienie i ewentualnie na dziecko? Bardzo zależy mi na fachowej i wyczerpującej odpowiedzi. Dziękuję

Drogi Kamilu. Myślę, że nie masz powodów do niepokoju. Każdy człowiek jest odrobinę inny. Zdarzają się pewne różnice anatomiczne jak np. w przypadku roli półkul mózgowych osób prawo i leworęcznych. Asymetryczne położenie jąder jest jak najbardziej normalne. Stanowi to swoiste zabezpieczenie przed urazem lub chorobą obu jednocześnie. Stąd również fakt, że mężczyzna posiada dwa, niezależne jądra, nasieniowody itp. Jeśli jednak chcesz pełnego spokoju w tej materii, powinieneś skonsultować to z lekarzem urologiem. On z całą pewnością będzie mógł wydać bogatszą opinię, bo popartą wcześniejszym badaniem. Nie widzę jednak większego powodu do lęku przed niepłodnością - ale tak jak wspomniałem, najdokładniejszy opis nie zastąpi badania i ewentualnych wyników laboratoryjnych.