Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powiększenie węzłów chłonnych w śródbrzuszu u dziecka

Gość ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie do Pana doktora. Mój 12-letni syn w ubiegłym roku 22-11-10. trafił do szpitala z powodu ostrego bólu brzucha i wysokiej gorączki,( zaznaczam że 4- lata temu miał usunięty wyrostek robaczkowy). jego wyniki w trakcie gdy trafił do szpitala - krwinki białe 11,05, krwinki czerwone- 5,53 *hemoglobina 15.1* hematokryt-43,7 * OB-44* granulocyty-64* CRP- 224,71* a w usg środbbrzuszu po stronie prawej widoczna grupa powiększonych węzłów chłonnych, największy 16 mm. inne narządy w porządku. po wyjściu ze szpitala wyniki się poprawiły. bóle ustały i narazie nie narzeka na ból. ale pani doktor prosiła o kontrolowanie przez usg. w chwili obecnej powtórzyliśmy badanie usg w którym znów wyszło powiększenie węzłów chłonnych * 14mm, 13mm, 11mm, oraz kilka drobnych. nie wiem co mam robić dalej bo lekarz prowadzący zbywa mnie że nie ma obaw i mam się nie martwić.Ale ja naprawdę sięboję bo tęsć (czyli dziadek) ma raka jelita grubego.

Takie węzły w zakresie jamy brzusznej miga pozostać powiększone już na stałe po przebyciu jakiegoś ostrego incydentu zapalnego w jamie brzusznej (ulegają zwłóknieniu). Wymagają tylko obserwacji (okresowe USG) i nic poza tym. Można w takim przypadku jeszcze wykonać kontrolną morfologię krwi z rozmazem celem wykluczenia ewentualnego procesu rozrostowego w zakresie układu chłonnego.