Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zmiana hypoechogeniczna o nieostrych granicach w piersi

Gość beata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio w badaniu usg lekarz wykrył: w piersi lewej na godz. 12 ok. 3 cm od sutka ogniskową zmianę hypoechogeniczną o niezbyt ostrych granicach o wielkości 6mm/4mm bez widocznego unaczynienia w badaniu dopplerowskim. Dodatkowo węzły pachowe wielkości do 16 mm (czyli nieznacznie powiększone) oraz owalną zmianę hypoechogeniczną w piersi prawej o wyglądzie węzła chłonnego. Zmianę w piersi lewej wskazał do dalszego badania i ewentualnej biopsji. Sama zmiana została sklasyfikowana jako BIRADS 3. Poprzednie badanie usg miałam robione mniej więcej rok wcześniej i nie wykryto żadnych zmian. Obecnie nie jestem przeziębiona, ani nie zauważyłam żadnych stanów zapalnych w swoim organizmie, które mogłyby wpłynąć na powiększenie węzłów. Same piersi są o budowie gruczołowo-tłuszczowej, a przewody mlekowe na badaniu wyszły nieposzerzone. Przed Ciążą (ponad 5 lat temu) dość często miałam badania usg, ponieważ pojawiały mi się różne torbiele i musiałam je kontrolować. Raz miałam wykonaną biopsję innej zmiany, która nie okazała się niepokojąca i niebawem zanikła. Nie jestem obciążona genetycznie, ale od około 7 miesięcy brałam tabletki Naraya (zamiennik yasminelle). Niestety wizytę u onkologa mam wyznaczoną dopiero na 20., a ewentualna dalsza diagnoza na pewno potrwa dalej. Jestem ciekawa, jakie rodzaje zmian mogą powodować tego typu objawy? Zmiana na samym badaniu wygląda jak ciemniejsza plama wokół pozostałych tkanek, ale nie jest to torbiel. Czy może to być np gruczolakowłókniak? Jakie mogą być wskazania do usunięcia tak małej zmiany?