Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Blizna po usunięciu pieprzyka z dziwną grudką w środku

Gość Sandra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Bardzo proszę o pomoc. Nie jestem pewna czy z moim pytaniem powinnam się udać do chirurga czy do dermatologa, ale znalazłam tę stronę więc mam nadzieję, że uzyskam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Jestem osobą o jasnej cerze, jasnych włosach i piegach. Wyczytałam, że aby zapobiegać czerniakowi powinno się usuwać pieprzyki, których również mam sporo. Od tamtego czasu usuwam co miesiąc jakieś znamię. Pierwsze usunęłam w grudniu 2010 roku więc około 5 miesięcy temu. Wynik histopatologiczny był : znamię łagodne. Był to niewielki brązowy pieprzyk lekko wypukły. Blizna po zabiegu w styczniu wyglądała dobrze jednak już od połowy lutego zrobiła się bardziej czerwona i widoczna jest w niej biała grudka przypominająca kaszaka. Mam pytanie czy to jest po porstu charakterystyka blizny ? Czy zrobił się w niej kaszak ? Czy to jest jakiś nowotwór? Chirurg u którego usuwam pieprzyki po obejrzeniu stwirdził iż nie wie dokładnie co to może być bo w nauce nie spotkał się z czymś takim powiedział, że to taka blizna po prostu i przepisał maść CONTRACTUBEX. Stosuję ją już około tygodnia i nie widzę, żeby blizna się rozjaśniała czy też żeby zeszła ta grudka. Martwi mnie co to może być. Proszę mi napisać co to może być za dziwna blizna czy to zniknie? czy to coś co grozi mojemu życiu ?

Mam pytanie czy to jest po porstu charakterystyka blizny ? - trudno mi określić bez bezpośredniego badania czy to tak uformowana blizna czy jakiś np. przerost gruczołowy w tym miejscu Czy zrobił się w niej kaszak ? - kaszaki w bliznach nie powstają Czy to jest jakiś nowotwór? - to może być blizna przerostowa lub też bliznowiec co to może być za dziwna blizna czy to zniknie? - tak jak piszę wyżej, jest szansa, że po maściach na blizny zmniejszy się ta zmiana czy to coś co grozi mojemu życiu ? - na pewno nie - radzę jeszcze w tej sprawie skonsultować się z dermatologiem

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przyznam, że jestem trochę hipochondrykiem i bardzo mi ulżyło. Napiszę od razu w tym miejscu jeżeli, by ktoś miał podobny problem, że skonsultowałam się z dermatologiem i po badaniu stwierdził,że to nie jest żaden bliznowiec ani nic groźnego. Mam smarować maścią dalej i przyjść na obserwację