Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przewlekle powiększone węzły chłonne u dziecka

Gość Ewelina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pisałam już dawno o powiększonych węzłach synka. Na usg: węzły podżuchwowe do 12mm, kilka drobnych węzłów szyjnych i karkowych do 10mm. Węzły odczynowe- z zachowaną strukturą. Usg wykonane przez specjalistę onkologa i radiologa. Synek już 10 miesięcy ma powiększone te węzły. Morfologia ostatnia w październiku nie wzbudziła niepokoju. Synek bardzo aktywny, energiczny, ma apetyt. Chcę zdecydować się teraz na drugie dziecko ale martwię się o synka. Czy taki zestaw badań wystarczył aby wykluczyć nowotwór: 3 krotne usg, usg brzuszka, rentgen klatki piersiowej, 3 krotna morfologia, wizyta u chirurga dziecięcego. Teraz chcę powtórzyć morfologię. Proszę się wypowiedzieć. Synka też bardzo rzadko bolą stopy- ortopeda powiedział, że to przez aktywność ruchową i szybkim wzrostem. Dziekuję

Takie badania powinny w tym przypadku być wystarczające tym bardziej, że USG wykonał onkolog (musi być w tym przypadku konsultacja onkologiczna lub też hematologiczna). Oczywiście kontrolne USG za około pół roku.

Dziękuję za odpowiedź. Czy trzeba kontrolować te węzły co 6 miesięcy. One są takie same nie zwiększyły się na pewno. Synek miał je kontrolowane już trzy razy i słyszałam że takie częste naświetlanie to też niezdrowe. Mój pediatra powiedział aby dać święty spokój tym węzłom.