Gość Iwona Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Dzień dobry Miesiąc temu miałam przeprowadzone badania gastroenterologiczne żołądka. Stwierdzono u mnie polipy żołądka z gruczołów trawieńcowych jeden o śr. ok. 6mm i kilka mniejszych. Proszę mi powiedzieć co to jest za typ polipów, co jest powodem ich tworzenia się w żołądku i jakie są metody ich leczenia.? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 To zwykłe normalne polipy czyli miejscowo przerośnięte gruczoły wywodzące się ze sluzówki żołądka. To zmiany łagodne wymagające zazwyczaj tylko obserwacji czyli okresowej gastroskopii co koło 6-12 miesięcy. Tworzenie takich polipów jest samoistne. Najczęściej wystarczająca jest tylko obserwacja. Nie ma konieczności włączania żadnych leków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Polipy trawieńcowe mogą pojawić się w trakcie przewleklego podawania leków z grupy IPP. Po ich odstawieniu ustępują samoistnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi