Gość gargamel Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Witam, Zapewne niedługo będę miał robioną parotidektomię (biopsja pokazała tumor mixtus). Nieszczęśliwie guz jest w płacie głębokim, co jak czytałem, będzie się zapewne wiązać z całkowitym usunięciem ślinianki. Czytałem też, że istnieje możliwość porażenia/niedowładu nerwu twarzowego przy takim zabiegu. Moje pytanie: - czy jest to trwałe porażenie, czy też chwilowe i przez ew. jakąś rehabilitację będzie można wrócić do sytuacji wyjściowej? - być może ktoś już miał taki zabieg i zechce się podzielić: ile trwał, czy był mocno bolesny, bo nie ukrywam, że stresuję się tym dość mocno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 - czy jest to trwałe porażenie, czy też chwilowe i przez ew. jakąś rehabilitację będzie można wrócić do sytuacji wyjściowej? ---- z reguły przejściowe i odpowiednie rehabilitacje i leki przywracają sprawność nerwu - być może ktoś już miał taki zabieg i zechce się podzielić: ile trwał, czy był mocno bolesny, bo nie ukrywam, że stresuję się tym dość mocno. ---- zabieg bezbolesny, bo wykonywany w znieczuleniu, trwa około 2 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi