Gość Justyna. Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Witam. Mam 15 lat. I mam taki problem. Od jakiegoś roku boli mnie brzuch, podbrzusze, różne okolice brzucha. Ból odczuwam po jedzeniu, gdy już pójdę do ubikacji i usunę kał z mojego organizmu ból przechodzi. Jest tak przez kilka dni, tygodni, potem przerwa i znów. Byłam z tym u kilku lekarzy, ale dają tylko tabletki, które nie pomagają, robiłam USG jamy brzusznej, wszystko w porządku, robiłam badanie moczu, również wszystko ok. Mocz oddaję 3 razy dziennie. Często mi się odbija. jakieś podejrzenie co to może być? Czy moja hipoteza jest trafna: zespół jelita drażliwego? A jeśli już, to jest możliwość, że będę musiała iść do szpitala? Proszę od odpowiedź i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Na pewno trzeba o tym problemie poinformować rodziców i najlepiej w tej sprawie skonsultować się z gastroenterologiem. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że powodem właśnie tych dolegliwości jest zespół jelita drażliwego czyli zaburzenia czynnościowe pracy jelit. Możliwe, że gastroenterolog w tym przypadku zaleci jeszcze kolonoskopię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Z całą pewnością musisz przygotować się na skierowanie na badanie kolonoskopowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justyna. Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Dziękuję. :) W poniedziałek znów jadę do lekarza, podsunę mu to, to może jakieś skierowanie dostanę. *) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dominika Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Często mam problem z zaparciami. Po wypróznieniu występuje u mnie ból brzucha w górnej części i opadam z sił. Czy to też zespół jelita drażliwego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Dominika, raczej nie, bo ból właśnie po wypróżnieniu powinien ustąpić. Może to nerki, robiłaś USG, jeśli nie to zrób, a najlepiej to wybierz się też do lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leon Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Wydaje mi się że gdyby chodziło o nerki to ból byłby z tyłu i po bokach a nie w nadbrzuszu, a poza tym co ma wypróznianie do nerek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 W przypadku kamicy nerkowej kamienie przemieszczają się i ból jest w różnych okolicach, nerki też mogą boleć z przodu. Ale USG warto zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leon Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Jeżeli bóle występują po wypróżnieniu to raczej są problemy z jelitami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aaaa Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 to coś z jelitem i kolonoskpia jest konieczna, a jakie leki dostałeś?mesalazynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi