Gość Agnieszka 25 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Witam bardzo proszę o przetłumaczenie wyniku i podanie zaleceń co mogę a czego nie mogę wykonywać. Neurolog u którego się leczyłam nie dał mi konkretnie żadnej odpowiedzi. Gdy pytałam co mam robić gdy drętwieje mi kończyna dolna odpowiedział ze samo przejdzie. Jakoś nie przechodzi a wręcz jest coraz gorzej.Nie wiem co mam robić mam dopiero 25 lat i czuje ze z dnia na dzień mój stan się pogarsza. Oto wynik: Kliniczne: Lumbalgia chronica. Discopathia L2-L3, L3-L4 susp. Widoczne niewielkie zmiany degradacyjne krążków m-k z ich spłaszczeniem na pograniczu TH/L-S. Nierówności blaszek granicznych w odcinkuTh10 do L1 z niewielkimi dotrzonowymi wypuklinami tarcz m-k. Na poziomach TH12 -L1, L4-L5 zaznaczone cechy rozluźnienia pierścieni włóknistych tarcz m-k które wpuklając się do kanału kręgowego modelują dyskretnie przestrzeń pajęczą. Na poziomie L5-S1 widoczne centralna szeroko podstawowe uwypuklenia pierścienia włóknistego Tarczy m-k do 4,5 mm uciskające przednia powierzchnie worka oponowego z zachowaniem rezerwy objętościowej kanału kręgowego. Poza tym odcinek L-S kręgosłupa w badaniu MR bez innej uchwytnje patologii. Stożek rdzeniowy i nić końcowa o prawidłowej objętości i sygnale, bez zmian ogniskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Meg Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Jak ten neurolog Ci nie odpowiada to idź do innego, zapewne każdy kolejny do którego pójdziesz postawi inną diagnozę tak już jest w tym fachu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aga Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 hej.zapomnij o tym neurologu i idz natychmiast do dobrego ortopedy bo jak teraz to zaniedbasz to kaleką zostaniesz.od małego nosiłam ciężary bo tego życie wymagało,jak pierwszy raz mnie złapało to byłam w twoim wieku i wylądowałam w klinice w konstancinie-potem zaniedbałam sprawę bo uprawiałam sport i nic mi nie dolegało-do pewnego momentu-teraz kładzie mnie trzy razy do roku.i żeby było lepiej-to jutro mam z rentgenami wizytę u specjalisty bo ból jest już dwa tygodnie i nie przechodzi.po prostu dwa tygodnie wstecz podnosiłam się z łóżka i zabolało potworne ukłucie,po 2 dniach udałam się do lekarza i po badaniu diagnoza padła lumbago-zgięło mnie do podłogi w lewą stronę-przepisał leki przeciwzapalne i przeciwbólowe-po trzech dniach zelżało-ale niestety tylko po to aby mnie wygiąć w prawą stronę-masakra-okazało się że krąg lędzwiowy wygięty i teraz lewa noga krótsza o 1,5cm.to nie żarty-a żeby było śmieszniej to piszę to teraz do ciebie wygięta w literę S wlaśnie w tak fatalnym stanie.ortopeda powie ci co dalej-rehabilitacja na pewno i jakieś leki przeciwzapalne.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi