Gość monika Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Witam,wykonalam badanie rezonansu magnetycznego i wyszło mi ze mam nieregularny polip zatoki klinowej po prawej stronie o wielkosci 21x11mm,chcialam zapytac co to oznacza czy konieczna jest operacja? w jaki sposób wykonuje sie tego typu operacje bać zabiegi,i przede wszystkim czy to jest rak? byłam u lekarza pierwszego kontaktu i powiedzial mi ze to jest nowotwór.Od paru dni jestem załamana tą diagnoza,czekam na wizyte u neurologa i ralyngologa.Lekarz dodał jeszcze ze on by to zostawil i nic z tym nie robił,przeciez kazdy nowotwór moze sie rozwinac w zlosliwego,mam 28 lat i dziecko w wieku 3 lat chce życ!!!! prosze o wszelke wiadomosci na ten temat jesli ktos wie co to dokladnie jest i czym to grozi.Dziekuję :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 co to oznacza czy konieczna jest operacja? - polip to zmiana łagodna zazwyczaj powstająca na podłożu przewlekłego stanu zapalnego, nie mająca charakteru nowotworowego i nie złośliwejąca w przyszłości, ale mogąca się niestety systematycznie powiększać - jeśli nie daje dolegliwości i nie powiększa się może być obserwowane i nie wymaga leczenia operacyjnego w jaki sposób wykonuje sie tego typu operacje bać zabiegi,i przede wszystkim czy to jest rak? - zabiegi zazwyczaj wykonuje się za pomocą specjalnego endoskopu operacyjnego przez nos, bez otwierania czaszki - to nie jest rak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mmonika Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 dziekuje bardzo za odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanie, czy kiedy jednak sie powiekszac bedzie polip,konieczny będzie zabieg? i czy po zabiegu nie bedzie juz komplikacji zadnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi