Gość Kamila Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Witam serdecznie. Wykonałam test z metoclopramidem i otrzymałam następujące wyniki: Prolaktyna na czczo : 9,3 ng/ml przy normie 4,79 - 23,3 Po metokloplamidzie: 368 ng/ml. Bardzo proszę o odpowiedź czy to może być gruczolak? Czy hiperprolatynemia czynnościowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Taki wynik raczej wskazuje na hiperprolaktynemię czynnościową. Oczywiście wynik musi zinterpretować lekarz endokrynolog. Być może i tak trzeba będzie wykonać konsultację neurologiczną, a także TK mózgowia celem oceny przysadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Ja skierowanie na to badanie dostałam od ginekologa, dodam jeszcze że 1,5 roku temu urodziłam dziecko ( ciąża była zagrożona poronieniem) . Ginekolog przepisał mi bromergon i tabletka dziennie ( biorę dopochwowo ze względu na działania uboczne). Mam 3 opakowania. Czytałam właśnie, że jeżeli pierwszy wynik jest w normie to nie jest to sprawa organiczna, lecz czynnościowa. Już sama nic z tego nie rozumiem i po co właściwie robią te testy z metoclopramidem skoro to jednak nie wyjaśniło sprawy? Jak lekarze interpretują ten wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi