Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból w okolicy pachwiny u dziecka

Gość małgorzata

Rekomendowane odpowiedzi

Gość małgorzata

Chciałam zapytać co to może być ? mój syn czuł się w niedzielę dobrze byłam z nim na placu zabaw, poszaleliśmy, wieczorem było wszystko w porządku i po kąpieli poszliśmy spać. Rano o godz. 6.00 obudził się z takim płaczem okropnym, i powiedział że go bardzo boli noga, więc nie poszedł do szkoły, nie dał się dotykać nawet i nie mógł wstać z łóżka. później spytałam gdzie go boli dokładnie, więc wskazał miejsce pachwiny po prawej stronie. I nie wiem co to może być , mam tylko nadzieję że to nie przepuklina pachwinowa, tylko to przejściowy ból. Może nadciągnięte ścięgno albo coś w tym rodzaju. Dziś już jest troszkę lepiej już wstaje i sam się załatwia, nie wiem jak długo to może trwać...może powinnam wziąć go do prokocimia na oddział dziecięcy do lekarza chirurga zrobić prześwieltlenie. Bo dzwoniłam do lekarza prywatnego ale niestety dopiero w czwartek będzie mógł przyjechać, a nie wiem czy prześwietlenie pokaże coś więcej niż lekarz który zbada rękoma jak ma doświadczenie.

Gość małgorzata

byłam dzisiaj prywatnie u lekarki i ona stwierdziła że nie wykluczone że to przepuklina może być lub nadwyrężenie... poleciła jednak jechać do chirurga żeby dokładnie go zbadał i zrobił prześwietlenie...

Przepuklinę bardzo łatwo wykluczyć lub potwierdzić w badaniu ręką przez doświadczonego chirurga. Jednak bóle mogą być związane z patologią w zakresie odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa (do rozważenia wykonanie RTG tego odcinka kręgosłupa).

Gość małgorzata

Dziękuję za w miarę szybkie odpowiedzi jutro jadę na rutynowe badania do chirurga, mam nadzieje tylko że to nie będzie przepuklina a jak tak to trudno się mówi a dla informacji jeszcze jak długo wtedy dziecko pozostaje w szpitalu po zabiegu i czy on jest bolesny ? Czy jest stosowane znieczulenie ogólne?

Gość małgorzata

witam :) po wizycie w szpitalu z dzieckiem i przeprowadzonej serii badań lekarz chirurg stwierdził zwiewne zapalenie stawu biodrowego. chcę podziękować jednak za czas tutejszych specjalistów i za udzielenie odpowiedzi:))