Gość Kaśka Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Witam miałam robione TK wynik: Watroba niepowiekszona. w segmencie VIII zmiana ogniskowa o maksymalnym wymiarze 76mm silnie wzmacnia sie w fazie tętniczą poza hypodensyjną blizną centralna. Widoczna tetniczka odżywcza o dużej średnicy. W dazie żyły wrotnej i opóźnionej zmiana izodensyjna ze stopniowo wysycającą sie blizną centralna. Innych zniam ogniskowych w wątrobie nie stwierdzono Co to oznacza??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Taka zmiana wskazuje raczej na FNH. FNH oznacza w skrócie po łacinie focus nodularis hyperplasia czyli ogniskowy rozrost guzkowy. Zmiana typu łagodnego, przerost niekontrolowany komórek wątrobowych tworzących struktury guzowate. Wskazana w takim przypadku byłaby dalsza diagnostyka czyli wykonanie rezonansu magnetycznego. Dobrze by było taką zmianę skonsultować z hepatologiem. FNH wymaga obserwacji, odstawienia leków hormonalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaśka Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 A jeżeli planuje w najbliższym czasie mieć dzieci?????? Czy ma to jakieś znaczenie ????? Czy będzie konieczna operacja?????? Leków hormonalnych nie biorę kiedyś miałam podwyższona prolaktynę i przyjmowałam przez kilka miesięcy bromocorn czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaśka Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Jeszcze mam pyatanie czy w związku z tą choroba musze mieć jakaś diete specjalną czy moge jeść wszystko??? Czy mogę ćwiczyć chodzić na siłownie do sauny solarium ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi