Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podnoszenie wartości prób wątrobowych po siłowni

Gość M

Rekomendowane odpowiedzi

Panie doktorze słyszałem że treningiem śiłowym można nieźle podkręćić ALAT i ASPAT jaką liczbe widźiał Pan największą?Jeżeli w USG lub TC wyjdźie zdrowa wątroba a ALAT i ASPAT są powiększone to czy ta wątroba jest chora czy zdrowa.Dlaczego taki trening podnośi te wyniki.Podobno słyszałem że jest jeszcze jakaś próba która potrafi wykryć stan wątroby jaka?

Panie doktorze słyszałem że treningiem śiłowym można nieźle podkręćić ALAT i ASPAT jaką liczbe widźiał Pan największą? - duży wysiłek fizyczny może mieć wpływ na aktywność enzymów, zwiększać aktywność nawet podnosząc wyniki powyżej 100 Jeżeli w USG lub TC wyjdźie zdrowa wątroba a ALAT i ASPAT są powiększone to czy ta wątroba jest chora czy zdrowa. - mimo tego, że badania obrazowe mogą wskazywać na prawidłowy wygląd wątroby, może być ona chora skoro wyniki ASPAT i ALAT będą podwyższone Dlaczego taki trening podnośi te wyniki? - zwiększa się metabolizm organizmu, a w procesie metabolizmu bardzo dużą rolę odgrywa wątroba Podobno słyszałem że jest jeszcze jakaś próba która potrafi wykryć stan wątroby jaka? - nie ma jednoznacznych badań mówiących o funkcji wątroby, jest wiele badań określających jej funkcję np. ASPAT, ALAT, bilirubina, fosfataza zasadowa, GGTP, układ krzepnięcia, albuminy, które właśnie wskazują na jej funkcję

Czy taka osoba zawyżająca sobie sama wyniki jest chora na wątrobe i muśi sie leczyć? - jeśli sama sobie szkodzi własnej wątrobie to w końcu może doprowadzić do zniszczenia tej wątroby Czy jest jakieś badanie informujące że to wyśiłek fizyczny a nie choroba? - nie ma takowego badania