Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powiekszone węzły chłonne krezkowe przy ospie wietrznej

Gość Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mój niespełna 6 letni syn zachorował na ospę wietrzną. Tego samego dnia pojawiły się wymioty i ból brzucha. Lekarz wykluczył zapalenie mózgu. W kolejnych dniach wymioty ustąpiły ale ból rzucha pozostał. Czasem bolalo go przez pół dnia a drógie pół dnia było super. Byłam z nim u 5 lekarzy. Każdy mówił co innego. W końcu dostaliśmy skierowanie do szpitala dziecięcego gdzie chirurg wykluczył wyrostek, wykonali usg jamy brzusznej które wykazało liczne powiększone węzły krezkowe do 13mm i śledziona nieco powiększona. Dziecko chodzi do przedszkola, często choruje. W dodatku dzień przed wysypką ospy biegał po podwórku. Czy możliwe że *przeziębił* ospę i takie są powikłania. Jak to leczyć? I czy konieczna jest wizyta w szpitalu chorób zakaznych ponieważ w szpitalu dziecięcym nie chcieli go leczyc. Dodam, że dziecku jest teraz dużo lepiej. Cały wczorajszy dzień go nie bolało. W nocy trochę nażekał na ból brzuszka ale gdy poszedł zrobić kupę to mu przeszło i do chwili obecnej jest rewelacyjnie. Wie teraz nie wiem czy jechac do szpitala. Dziekuję

Gość Bernadeta

Witam pani Doroto mam podobny problem po wirusie grypowym corka 14 lat dostała ból brzucha z prawej strony ból powraca raz lepiej raz jej gorzej lekarze przebadali byla 10 dni w szpitalu wyrostek wykluczyli nerki oki badania dobre tylko ob podwyzszone lekarz pediatra powiedział ze niepomoże juz chirurg ze to minie niewiem co robic lekarz powierdział ze to zapalenie wezla kreskowego leczył pod tym kontem antybiotykiem i lekami przeciwzapalnymi .Moze ktos miał podobny problem. Pozdrawiam i życzę zdrowia.