Gość dexter Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Co to znaczy ,,naciekanie** nowotworu? Mam guzka w śliniance, który nie rośnie (a przynajmniej nie rośnie palpacyjnie), jest sobie od kilku lat, biopsja nie wykazała nic niepokojącego, onkolog kazał zrobić kontrolne USG za 3 mc, problem jednak w tym, że boli mnie w okolicach tego guzka. Sam guzek nie boli ale tuż obok niego, w kącie żuchwy. Jak sobie tam przycisnę (wiem, nie powinienem tego robić), boli jeszcze bardziej. Czy to może być właśnie ,,naciekanie** nowotworu złośliwego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Skoro onkolog nie widzi nic niepokojącego w tym guzku to zapewne nie jest to nowotwór złośliwy. Naciekanie polega na rozprzestrzenianiu się guza poza zasięg swojego występowania, zajmując otaczające tkani (np. nerwy, naczynia, kości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dtr Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Czy istnienie nacieku można zaobserwować z zewnątrz lub potwierdzić badaniami np. krwi (białko CRP)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Naciek zapalny czy też nowotworowy można zazwyczaj rozpoznać w badaniach obrazowych. Zwiększenie poziomu białka CRP we krwi świadczy o obecnym stanie zapalnym w organizmie, a więc też o nacieku zapalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi