Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Bolesny i krwawiący guzek w odbycie po operacji żylaków i szczeliny odbytu

Gość Karolina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karolina

Dzień dobry, 7 dni temu miałam zabieg usunięcia żylaków odbytu, w znieczulenu od pasa w dół, podczas zabiegu lekarz powiedział, że mam też szczelinę odbytu i usunie od razu. Na wypisie zobaczyłam, że zabieg odbył się metodą Langenbacka(zalecenia to 2x1 tab. Apo-Napro nasiadówki z kory dębu). Niestety już po 3 dniach od zabegu a 1 dzień po wypisie, oddałam stolec i zaczęłam mocno krwawić, nastepny stolec był już bardziej zwarty i po oddaniu go wyczułam nowy żylak. Poszłam do lekarza na kontole, ten powiedział mi,że to wszystko jest nabrzmiałe po zabiegu i mam smarować się maścią z lidokainą bo będzie bolało przez miesiąc. W związku z obawą przed bolem w trakcie załatwiania się stosuje syrop na luźny stolec- Lactulose. Po kolejnych stolcach wyczułam i zobaczyłam w lustrze,że w miejscu wycięcia szczeliny pojawł się guzek wielkośći małego paznokcia, który krwawi i jest bolesny podczas dotyku jak i chodzenia i przede wszystkim załatwiania się. Jak Pan myśli czy to może być nawrót żylaków i czy czeka mnie nowy zabeg?Czy krwawący guzek może być krwiakiem?

Gość stapler

To zbyt wczesny okres pooperacyjny, aby mówić o występowaniu w chwili obecnej żylaków odbytu. Trzeba wiedzieć, że nie ma nawrotów żylaków jeśli wszystkie się je usunie. Ewentualnie mogły jakieś niewielkie żylaki pozostać, bo w czasie jednego zabiegu nie można wszystkich na raz usunąć. Myślę, że w chwili obecnej to rzeczywiście obrzęk pooperacyjny, a krwawiący guzek to gojąca się przez ziarninowanie, na otwarto szczelina odbytu.