Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Helicobacter pylori a oddawanie krwi

Gość Asia

Rekomendowane odpowiedzi

W kwietniu zeszłego roku miałam wykonywana gastroskopię, wykryto przewlekłe zapalenie żołądka oraz zakażenie helicobacterem pylori (++++). Przez pół roku przyjmowałam leki po czym lekarka stwierdziła bez żadnych kontrolnych badań że powinnam juz być zdrowa, a czuję ze nie jestem jest nawet gorzej ni z było. w związku z tym mam pytanie czy będac zakażoną helicobacterem pylori mogę zostac honorowym dawcą krwi? Prosze o odpowiedz.

Gość stapler

Myślę, że skoro przyjmowała Pani leki na zakażenie Helicobacter pylori już Pani nie jest zakażona. Zresztą zakażenie Helicobacter pylori nie jest przeciwwskazaniem do dawstwa krwi.

Skoro tak to dlaczego ciągle odczuwam bóle? I to silniejsze niż rok temu? Prawie nie jem bo po każdym posiłku boli, gdy zjem mam trudności ze złapaniem pełnego odechu.. czuję, że wciąż ten Hp we mnie jest..*/

Gość Grażyna

Witaj Asia! Ja też miałam Helicobacter pylori.Podobna sytuacja do twojej.Jeszcze długo po antybiotykach bolał mnie żołądek.Też nie miałam kontrolnego badania.Obecnie na stałe biorę ORTANOL 20 .W tej chorobie jest bardzo warzne jak się odżywiasz.Ja nigdy nie potrafiłam trzymać jakiejś diety,ale staram się trzymać pewne zasady.Trzeba coś jeść.5 mniejszych posiłków dziennie.Nic smażonego.Mięso gotowane a potem jeszcze rozdrobnione.Pieczywo białe i takie 2 dniowe,zupy rozgotowane.Polecam też owsianeczkę taką pół na pół woda mleko i ma być takie kleiste,kaszka manna.Ciasto to tylko kawałek suchego biszkopta,słodyczy najlepiej nie,ani kwaśnych rzeczy.Jak tak bardzo cierpiałam i nic nie mogłam jeść to gotowałam sobie kisiel,ale nie ten kupczy.Gotowałam mąkę kartoflaną na wodzie,albo na kompocie.Po za tym myślę,że bakterii już nie masz,pozostało jeszcze zapalenie żołądka i dlatego boli.Dlatego musisz mieć nadal dietę.Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia.

Witam, równiez mam pytanie związane z oddawaniem krwi. Mam przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka i podejrznie wrzodów, czy w takim przypadku mogę oddawać krew? Bardzo proszę o odpowiedź